62 år siden 62

Brann sikret seg sitt første seriemesterskap i sin aller første seriekamp på Lerkendal stadion i oktober 1962, samtidig som de sendte Rosenborg ned en divisjon.

(Rosenborg-spillerne på bildet over er Sverre Fornes, Egil Nygaard og Birger Tingstad)

Fra og med våren 1963 skulle de 10 beste klubbene spille i én avdeling, nemlig 1. divisjon. Og sesongen skulle følge kalenderåret. Som en overgangsordning fikk vi den såkalte ”Maratonserien” som startet i juli 1961 og ble ferdigspilt i oktober 1962.

Kun de åtte øverste lagene ville beholde plassen i toppdivisjonen, og 14. oktober når Rosenborg og Brann møttes på Lerkendal i nest siste serierunde var forutsetningene klare. Med tap ville Rosenborg rykke ned og Brann ville bli seriemestere for aller første gang.

Brann var store favoritter med landslagsspillerne Rolf Birger "Pesen" Pedersen og Roald "Kniksen" Jensen i spissen. Serielederne hadde scoret over tre mål i snitt i sine kamper og 19 år gamle "Kniksen" hadde stått for omtrent halvparten av målene sammen med tidenes goalgetter i Brann, "Pesen".

Våroppgjøret på Brann stadion hadde for øvrig endt med 6–1-seier til rødtrøyene etter at Eldar Hansen hadde gitt Rosenborg ledelsen etter bare fem minutter.

Kraftig snøskur fra nordvest

Kampen ble spilt på en søkkvåt Lerkendal-matte og Branns første scoring i det femte minutt ble akkompagnert av de første våte snøfillene. "Pesen" tok sjansen på å fyre av et skudd fra 30-meter som føk opp i vinkelen hos en meget passiv Sverre Fornes, kunne Adresseavisens utsendte korrespondent rapportere.

En knapp halvtime senere sto det 0–2 etter nok en keepertabbe da Fornes slapp ballen rett i føttene på Roald Paulsen.

Rosenborg hadde vel så mye sjanser og spill som Brann, men lyktes ikke før fem minutter før pause da Birger Tingstad sendte et av sine spesial-frispark helt oppe i hjørnet.

Dommeren i fokus

Etter pause sendte hjemmelaget alle mann i angrep, for kun seier var godt nok skulle plassen i divisjonen berges. Venstreving Svein E. Jacobsen ble imidlertid to ganger stoppet av dommerens fløyte mens han var i fin scoringsposisjon. Den ene gang dømte han frispark til Rosenborg og den andre gang for en klar feilvinket offside.

Etter den siste avgjørelsen gikk Brann rett opp og scoret.

Med bare 20 minutter igjen av kampen måtte Rosenborg ha tre mål hvis det skulle gjøre noe monn. I stedet lekte "Kniksen" seg enkelt gjennom et fåtallig Rosenborg-forsvar og la på til 1–4.

De siste ti minuttene av kampen utartet til temmelig tøffe tak med visse tilbøyeligheter til etterslenger i snødrevet i potetåkeren, og tre minutter før slutt endte det nesten i slåsskamp  mellom Kåre Rønnes og Roald Paulsen. Bergenseren begynte – påpekte Adresseavisen korrekt.

En vandrehistorie?

For å gjøre ydmykelsen enda grovere skal "Kniksen" og "Pesen" ha tatt av seg støvlene og spilt det siste kvarteret på strømpelesten.

Denne noe nedlatende gesten skulle aldri bli glemt av én av trønderne som fikk juling den dagen. Nils Arne Eggen skrev senere at den hendelsen motiverte ham ekstra da han som Rosenborg-trener knuste Brann både 9–0 og 10–0 i seriekamper på 1990-tallet.

"Pesen" hevdet imidlertid til sin død at historien bare var oppspinn.

Avisene rapporterte kun om den overivrige Trondheims-patrioten som sprang over banen og ga "Kniksen" et kraftig slag med skaftet på sin paraply slik at Branns beste ble slått i svime på vei inn i garderoben.

Brann tok sitt første av totalt tre seriegull, mens Rosenborg endte opp med fire sesonger i 2. divisjon før de rykket opp og vant sitt første av 26 seriegull i 1967 – da med Brann i divisjonen under.